Atlassian Cloud vs. Server – Vad är egentligen skillnaden?

Den som på senare tid har kommit i kontakt med Atlassians produkter har nog inte undgått fånga upp Atlassians tydliga skiftning av fokus från de klassiska själv-managerade produkterna till Atlassians SaaS tjänst, också kallad Atlassian Cloud. Här har man valt att lägga näst intill all sin finansiella kraft under de senaste åren, och nog har det givit resultat. I oktober annonserade Atlassian dessutom att man kommer att avveckla serverprodukten helt över en treårsperiod och tar därmed sin Cloud-strategi till nästa nivå.

Atlassian säljer sin SaaS produkt med löften om bättre support, mindre underhåll, säkrare data och snabbare prestanda. Det låter ju som ett vinnande koncept, eller hur? Vi på Riada har under en längre tid granskat SaaS produkten genom flera stadier av transformation och kommer i den här bloggartikeln ge våra egna reflektioner på skillnaderna mellan Atlassian Cloud och Server.

Vill du veta mer om Atlassian Cloud och migrering?

Samma produkt men med skillnader

Atlassian Marketplace (cloud) erbjuder idag strax över 1000 appar som byggts om för att passa ramverket för cloud-produkterna. Det kan jämföras med de 2500+ appar som idag lever i Atlassians server-version. I vissa fall är produkterna i princip likställda varandra i båda miljöerna, men ofta skiljer sig apparna visuellt och även i funktionalitet det är därför kritiskt att undersöka app funktionaliteten i samband med en migrering.

Atlassian Marketplace explore

App-leverantörerna har blir tvungna att bygga om sina produkter för att passa cloud-ramverket, det leder till att en funktionalitet helt enkelt måste skalas bort då det inte finns stöd i den prestanda-optimerade cloud produkten. Idag finns alltså ett gap mellan produkterna vilket Atlassian jobbar hårt med att försöka stänga. Om du är osäker på vilket stöd du behöver för att kunna migrera till Atlassian Cloud så rekommenderar vi dig att starta upp en testversion för att jämföra funktionaliteten. Se till att kontakta Riada om du behöver hjälp på traven.

Vidare har vi sandlådan (sandbox), något som är en självklarhet för den som vill utvärdera olika appar eller testa integrationer mot en klon av din produktionsmiljö. Vi kan nu konstatera att Atlassian har lanserat “sandbox”, men för att kunna ta del av erbjudandet måste du ha befinna dig på Atlassian Cloud Premium eller Enterprise.

Hosting och säkerhet

När det gäller hosting så är du ofta bunden till företagets policy, d.v.s. är ni lättfotade cloud first eller reglerade av compliance? Det vanliga är att man funderar över vilken kontinent datat kommer att lagras på. Atlassian använder AWS vilket tillgängliggör flexibilitet i den frågan. Idag optimeras lagringen automatiskt baserat på vart i världen användarna loggar in ifrån och Atlassian ger nu sina Cloud kunder möjligheten att välja vart någonstans Data Residency skall vara. Den funktionen finns dock bara tillgänglig för Atlassian Cloud Enterprise.

Atlassian Data Residency

Vi har dock vid ett flertal tillfällen kontaktat Atlassian å andra kunders vägnar som ligger på Standard och Premium och lyckats flytta deras data utan några problem.

Atlassian har även utvecklat Atlassian Access för att ytterligare stärka upp säkerhet genom bland annat SSO (Single Sign On), 2FA, Password policy osv. Produkten ger dig en centraliserad användarhantering gentemot flertalet kända AD leverantörer och täcker även in många säkerhetsprotokoll på kuppen. Du har även möjlighet att utvinna insikter i produktanvändning och således städa användarbasen regelbundet för att slippa betala för inaktiva användare. Har ni idag en AD-tjänst så rekommenderar vi starkt att investera i Atlassian Access för en säker och skalbar lösning.

Skalbarhet och prestanda

Riktar vi fokus till skalbarhet så kan du luta dig mot att Atlassian tillämpar “Elastic Scale”, d.v.s. produkterna skalar automatiskt baserat på innehållet i instansen. Fördelen med det upplägget är att du i princip helt eliminerar administrationskostnader då varken health-checks eller uppgraderingar behöver utföras. Kontrollen lägger du helt hos Atlassian när du väljer Cloud vilket såklart kan anses både positivt och negativt. Ser vi istället på prestanda så känns Cloud produkterna väldigt stabila med snabbt svar på komplicerade JQL’er likväl alltför välfyllda kanban boards. Dessa aspekter är såklart inga problem på server instanser heller om du med jämna mellanrum optimerar instansen, vilket bland annat ingår i Riadas hosting tjänster.

Vill du läsa mer om Atlassian Clouds infrastruktur? Ta del av den officiella dokumentationen här.

Kontroll och pålitlighet

Vi nämnde aspekten av kontroll i ovanstående avsnitt. Väljer du att gå till Cloud bör du vara medveten om att du lejar jobbet till Atlassian och kommer således inte att ha tillgång till vare sig loggar eller databas på samma sätt du är van vid. Atlassian är såklart behjälpliga om du skulle stöta på problem men då blir du tvungen att skapa en ticket och förklara vad du behöver vilket kan bli ett jobbigt moment. Kör du däremot Atlassian Cloud Premium så får du prioriterad support hos Atlassian och således ett team som kan lösa ditt problem lika snabbt som det uppstod.

Om du stöter på ett avbrott i tjänsten kan du inte göra speciellt mycket. Det enda rimliga är att skicka in en ticket till Atlassian, brygga dig en kaffe, ta ett djupt andetag och hoppas på att avbrottet är över snabbt. Tursamt nog är Cloud produkterna väldigt pålitliga och avbrott tillhör därmed ovanligheterna. Atlassian erbjuder 99.9% tillgänglighet på premium erbjudandet. Skulle de misslyckas med detta så erbjuder de service krediter som kompensation.

Täckning och appar

Vad beträffar funktionalitet i Atlassian cloud “out-of-the-box” så springer Atlassian Cloud snabbt om Server eller Data Center. SaaS produkten ger stora skillnaden i det visuella gränssnittet och väldigt tight integrerade appar. Tittar vi närmare på apparna för Atlassians Cloud produkter så finns fortfarande en diskrepans i funktionalitet.

Visualiserar Atlassian Cloud roadmap

Just nu står ett direktiv från Atlassian mot högt rankade app-utvecklare (Top Vendors) att komma ikapp med funktionalitet, men vissa begränsningar i Cloud produkternas ramverk ställer tyvärr till det vilket innebär att viss funktionalitet faller bort. Det är uttalat tidigare men värt att uttalas igen – om du migrerar till Cloud från Server kan du uppleva en flaskhals-effekt om du inte läst på om skillnaderna. Har du inte tid eller är du inte tillräckligt insatt så kan du alltid be Riada om hjälp att inventera din miljö.

De 4 främsta fördelarna med Atlassian Cloud

Som nämnt ovan finns det både likheter och skillnader mellan Serverprodukten och SaaS-tjänsten Atlassian Cloud. Vilka är då de primära fördelarna med Atlassian Cloud och vad behöver tänka till lite extra på. De 4 främsta fördelarna med Atlassian Cloud är:

 • R&D fokuserad
  Med mycket pengar investerade i utveckling lanseras förbättringar och nya funktioner ofta.

 • Oftast billigare
  Medräknat cost-of-ownership så är Atlassian Cloud oftast billigare.

 • Flexibel betalningsmodell
  Betala för dom licenser du utnyttjar och inte en krona mer.

 • Skalbarhet
  Produkten är flexibel och skalar automatiskt åt dig = mindre administration och mer tid över till annat.


Något som kan vara viktigt att notera är
diskrepans i app-funktionalitet vilket innebär att glappet i appar utgör ibland ett hinder vid migrering. Även Compliance behöver du vara väl insatt i då Atlassian Cloud är en SaaS-tjänst, se till att du förstår hur datat hanteras.

Kort om Data Center

Utöver Atlassian Cloud finns det även möjlighet att fortsätta i en on-prem deployment med hjälp av Atlassians Data Center produkt. Det passar kunder med behov av lokalt hanterad data och med regulatoriska krav. Du kan läsa mer om Data Center här.

Slutsats

Med Atlassians skärpta cloud-first fokus finns mycket att vinna på att ta steget mot molnet. Vi på Riada vet att det sällan är så enkelt som att bara byta plattform, det finns mycket att ta hänsyn till vid ett sådant strategi-skifte och valet att ligga på en on-prem lösning grundar sig i policy snarare än preferens. Men om vi tittar på det konkreta produkt erbjudandet utan att väga in potentiella blockerande faktorer så finns mycket att hämta ur Atlassians SaaS produkt– Atlassian Cloud.

Mycket kokar ner till mängden kontroll du önskar dig. Data Center är ett fortsatt bra alternativ om ni regleras tungt av compliance och således tvingas hålla datat i koppel. Vi rekommenderar dig dock alltid att titta på Atlassians Trust center där du kan ta ett informerat beslut om huruvida Atlassian Cloud ligger inom ramen för vad din organisation accepterar.

Som tidigare nämnt så är apparna en viktig parameter om du planerar att migrera till Atlassian Cloud. Det är viktigt att en ordentlig analys genomförs för att säkerställa ett så nära 1-1 förhållande som möjligt för att slippa skala bort funktionalitet. Gapet som idag existerar är något Atlassian jobbar hårt med att stänga och således tror vi på Riada att det är ett temporär faktor som snart kan komma att räknas till historien.

Ett beslut är stundande och vi på Riada rekommenderar alla kunder att utnyttja ett tillfälle kostnadsfri konsultation med oss för att skapa klarhet i er fortsatta strategi. Det är omöjligt att ge en rekommendation utan kontext, men en sak är säker – befinner du dig på en server deployment idag så är båda stegen, vare sig Cloud eller DC, hållbara både vad gäller uppskalning och långsiktighet.

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på att migrera till Atlassian Cloud? Ta del av vårt webinar: Migrera till Atlassian Cloud – Det du behöver veta för att lyckas.

Talare Webinar Andreas Söderberg Atlassian Solution Architect Riada

Kontakta oss

Har du vidare frågor eller önskar rådgivning kring val av plattform, hör av dig till oss för att boka in ett möte.